Om Mig

Mitt namn är Fia Bergman, jag är examinerad unghästtränare och FEIF instrukör nivå 1, Tölt in harmony instruktör nivå 1 och har studerat Hippologi i Sverige med inriktning islandshäst, som är en treårig universitetsutbildning. Jag håller till i södra Finland. 

104.jpg 

Jag har jobbat i flera olika stall i flera länder under de sista åren. Mitt första flyg gick till Island efter att jag gått ut nionde klass, då jobbade jag på en gård i fyra månader. Vilket var en nyttig upplevelse där jag fick stå på egna ben, och fick möjlighet till att rida många olika hästar, allt från problemhästar och unghästar till tävlingshästar. 

Året därpå flyttade jag till Sverige där jag gick ett gymnasium med inriktning islandshäst varifrån jag tog studenten 2012 och fick då stipendium "Årets islandshästelev". Min tid på skolan ledde till en praktik på Island (Vorsabæ 2) och en i Danmark (Fredrik Rydström, Malu Logan & Mette Logan) på fem veckor vardera. Fick prova många nya hästar, och även prova på en ny grej vilket var att leda turridningar i Danmark. Under skoltiden jobbade jag några helger och lov hos Camilla Hed, och under sista året bodde och jobbade jag hos Berit Edvardsson som jag även stannade kvar hos ett halvår efter studenten. Jag har under de här åren även haft träningshästar under perioder.

Under 2013 red jag även antagningsprovet till hippologen och kom in! Det är en treårig universitetsutbildning med inriktning islandshäst. Under mitt andra år gjorde jag under min VFU hos Heléne Blom ett examinationsprov för C-tränare vilket jag klarade med väl godkända poäng, och examinerades en vecka senare även som B-instruktör för islandshäst. Min andra VFU tillbringade jag hos Gummi Einarsson. Sommaren 2016 gick jag ut Hippologen. 

Efter det startade jag mitt eget företag där jag tränar hästar och undervisar ryttare. Kommer även hösten 2018 flytta till Kaakkola för att jobba i deras stall, och jag kommer även fortsätta med mitt eget företag där och tar emot hästar för träning samt håller lektioner och kurser, både i Loppi men åker också ut till andras stall för att undervisa där. 

 a2.jpg
Jag o. Lukka frá Holtsmúla  - red in henne på Island -08, hade på foder -10 och köpte -11

/lovminabebisar.jpg
Lukkas avkommor Leiftra o. Berglind jan -16

/h1.jpg
Smári, Lukka o. Smætla