Blogg

12/4-22 Verkar vara länge sedan jag uppdaterade här, haha. Sedan sist så har jag hyrt gård i Nyland från 2020-2022, men är nu tillbaka på ön igen eftersom gården blev såld, MEN, jag letar efter en ny gård att hyra, så vet ni om någon får ni väldigt gärna ta kontakt! Den behöver ha ett hus för mig och min son, plats för 15-20 islandshästar och en ridbana, annars är jag inte så kinkig, bara det finns möjligheter för mig att kunna utföra mitt jobb. Familjen har utökats lite sedan sist, jag har blivit mamma, september -21 föddes min Liam, några månader innan dess föddes Aldinrós (u. Lukka e. Freir) och i år väntar jag två föl. Ásynja har fått en ny familj, hon är faktiskt den första från min uppfödning som jag sålt. Jag vill ju först o främst de skall vara utbildade till en viss nivå innan jag säljer dem, men, jag har ju så svårt att släppa taget om dem, jag fäster mig alltför mycket vid dem, haha. 

12/12-19 Jag flyttar tillbaka till Kimitoön under kommande vecka, jag kommer fortfarande att ta emot träningshästar där och åker runtom i landet för att undervisa. Så det är bara att höra av sig om man är intresserad av träning eller lektioner. Det har varit en givande tid i Loppi och jag har fått många nya kontakter. Men det är dags att åka hem till alla mina egna hästar igen, eftersom jag ju samlat på mig en hel del, haha. Jag letar samtidigt efter en gård att hyra, den ska rymma 15-20 islandshästar, men varken stallet eller boningshuset behöver vara stort, och det är okej om det behöver renoveras lite. Får helst vara inom Nyland. Så om du vet om något ställe får du väldigt gärna ta kontakt med mig. 

28/8-18 Jag kommer att flytta till Loppi under hösten för att jobba hos Kaakkola, jag kommer även fortsätta mitt företag där och ta emot träninghästar, samt hålla lektioner/kurser både där och med det som utgångspunkt. Jag kommer alltså nu flytta närmare "alla" andra med islandshästar. I och med flytten kommer även priserna ändras en aning, t.ex. ökar lektionerna med 5€ och en träningsperiod kostar numera 600€ 

27/7-18 De Finska Mästerskapen gick verkligen över förväntan i år. Jag tävlade i T2 med Smætla. Det var hett hela helgen, kring 30 grader, men Smætla kändes ändå superfin hela helgen. Så energisk, mjuk och lyhörd. Hon bjöd på en fin uttagning och vi gick direkt till A-finalen som fjärde ekipage, vilket kom som en överraskning för mig. På söndagen kändes hon ännu finare i finalen, höjde våra poäng och slutade på en tredje plats! Vilken glad överraskning! Svårt att förstå det ens, att vi fick brons. Hon är ju fantastisk min lilla tjej, är alltid så positiv och gör hela tiden sitt bästa. Jag är så tacksam för henne ♥ Kändes så roligt att äntligen kunna visa hur hon brukar kännas hemma, nästan åtminstone, men nära nog i alla fall. Under helgen uppnådde vi även tre mål som jag haft med henne, vår första 6,5 i lösa tyglar, 6 totalt av en domare och att få rida en SM-final. Sen att vi drog till med en medaljplats ännu till är ju bara grädden på moset. Vilken fantastiskt slut på säsongen, och på vår tävlingskarriär, hade inte kunnat önska något mer. Och jag som var så nära att avanmäla oss fortfarande bara någon dag innan, haha. Men nu efter SM så har jag kört både henne och Lukka till Glettingur frá Steinnesi (7,93 + 8,48 = 8,26 med 4x9) på betäckning, och jag hoppas verkligen på två små föl som skuttar runt i hagen nästa år ♥ 

29/12-17 Då är det här året snart över. Jag har träffat otroligt många nya människor det här året, främst genom företaget. Jag har hållit många kurser och lektioner vilket lett till många nya bekantskaper. Jag reste en sväng till Island under våren på avelsvisarkurs, under sommaren tävlade jag SM med Smætla och kvalade färdigt in till nästa år, hösten och vintern har mest gått åt till att undervisa. Nu under vintern har jag börjat rida in Leiftra, min första egna uppfödning, och hon är ju helt fantastisk. Jag har även startat i min första dressyrtävling någonsin, gjorde det tillsammans med Mósart, en unghäst jag red in förra hösten och sedan vidareutbildat. Var roligt att prova på, kan nu stryka det från min bucket list, men gör det gärna igen. Har under året också haft träningshästar, både inridningar och äldre för vidareutbildning. Så året har varit häst, häst, häst, precis som alla andra år.

22/8-17 Årets SM är över sedan länge, och det gick väl helt okej. Inte så bra som det kan gå, men inte helt pannkaka. Men skyller på mina nerver, Smætla var en ängel under hela tävlingsdagen och gjorde precis vad jag bad om, lika glatt som alltid ♥ Vi kom på 6e plats, var alltså första utanför final. Efter SM red jag ner henne lite och hon har sedan fått vila, nu ungefär en månad. Vila har däremot inte jag gjort, har fått några nya träningshästar samt hållit lektioner. Var bl.a. den här helgen till "Islanninhevostalli Baldur" och höll en kurs för 8 ekipage, och hade supertrevligt! Det var Piia som vunnit en ridlektion av mig på en tävling jag hade på min fb-sida, och då passade några andra i stallet på att rida för mig på samma gång. Jag ser redan fram emot nästa gång jag ska dit! 

13/6-17 Sedan sist har jag hunnit tävla lite med Smætla, i T2. För två veckor sedan fick vi nytt personbästa på 5,53 och nu i helgen igen nytt pb på 5,73 med 5,9 av en av domarna. Vi fick även 6 av alla domarna för lösa tyglar. Smætla är så duktig! Så nu laddar vi upp inför SM som är om några veckor. Var för några veckor sedan på en föreläsning med Gillian Higgins, väldigt intressant att se de målade hästarna in action. Jag håller lektioner, fått några nya elever vilket är jätteroligt, och några träningshästar har kommit och åkt. Oooch, det var det, resten av dagarna är väldigt lika med träning och skötsel av hästar och förstås lektionerna. 

 

19/4-17 Förra veckan var jag på snabbvisit till Island, för ett FEIF seminar for breedinghorse trainers i fyra dagar. Vi har lyssnat på föreläsningar och gjort praktiska moment, så som att ställa upp hästar och rida som en visning. Alla fick varsin häst, blev dömda och fick feedback för att sedan göra igen följande dag, jag tror att alla förbättrade sina poäng. De som hjälpte oss var  Olil Amble, Elsa Albertsdóttir, Siggi Sæm, Katrín Sigurðardóttir, Davíð Jónsson, Inge Kringeland och Ólafur Andri Guðmundsson. Jag var även på snabbvisit till Vorsabæ 2 där jag var på prao i 5v under mitt tredje år på gymnasiet. Och sista dagen tittade jag på Meistaradeildin, vilket var rätt så fantastiskt. Allt för kort resa, hade gärna stannat längre, men sådant hinner man ju inte med då man ska hem och träna alla hästar!

25/3-17 Förra helgen var jag till Tampere för att hålla en kurs, det var första gången som jag höll en kurs helt på engelska! Det gick hur bra som helst, och var verkligen jättetrevliga och välkomnande människor jag hamnade hos. Och alltid lika roligt att lära känna nya ekipage.
Helgen före det red jag för Gummi Einarsson, det var en tredagars kurs så förutom mitt sto Smætla hade jag även med mig träningshästen Mósart som jag red in i höstas, så det var ridhus- och kurs-debut för honom. Båda hästarna skötte sig galant, och det var så roligt att träffa Gummi igen. Förutom honom så var det många andra gamla och nya vänner att prata med. 

11/1-17 Då var det här året över, och det är väl dags för den sedvanliga årssummeringen. Två av höjdpunkterna, och som även var debuter för mig, var avelsvisningen (som ju inte gick riktigt så som tänkt iom för tunga boots ni vet...) och mitt första SM. Det var min o. Smætlas första tävlingssäsong, och vi tävlade i T2, vi kvalade färdigt in till SM i år också, vilket faktiskt är väldigt skönt, behöver man inte tänka på att kvala och känna onödig press över det, utan bara ha kul. Jag var på en tio veckors VFU hos Gummi Einarsson under våren, som var fantastiskt roligt. Jag gick också klart mitt sista år på Hippologen, och efter sju år i Sverige åkte jag sedan hem till Finland där jag började med mitt eget företag. Jag har hållit ridlektioner samt tagit emot träningshästar, många inridningar men även lite äldre hästar som varit på utbildning. Under hösten blev jag även Tölt in harmony instruktör nivå 1. Lukka fick ett stoföl efter Rödull, men är inte betäckt igen utan har precis börjat sätta igång henne igen. Det var väl de största händelserna för det gågna året, då får vi väl se vad det här har att bjuda på. Förhoppningsvis något spännande...! Jag har även skapat en egen facebook-sida, som heter Fia Bergmans islandshästar (<-länk), så om ni vill följa med lite mer i vad som händer får ni gärna gilla den sidan. 

 

13/11-16 Vintern står runt hörnet och träningen fortsätter, brodd och sulor så går det bra. Har haft fullt hela hösten med träningshästar, några har hunnit åka hem och några nya har nyligen kommit, jag har för tillfället fyra stycken träningshästar. Har resten av året och januari fullbokad, men from februari har jag plats för ett par till. Dögg körde jag i tisdags hem till Heléne Blom som varit så snäll och låtit mig låna henne! Underbart fin häst, jag hade henne några månader längre än planerat, men inte mig emot, haha. Hennes nya ägare är en riktig lyllos! Mina egna hästar är också igång och tränas, Smætla inför kommande tävlingssäsong och Lukka skall också snart sättas igång. Förutom att träna hästar så håller jag även lektioner, både i Egentliga Finland och i Nyland. Undervisar både islandsryttare och även andra raser, det är så roligt och givande att hålla lektioner. Under hösten har jag även gått ett Tölt in harmony seminarium, och är alltså nu också Tih-instruktör nivå 1. Förutom att träna hästar och hålla lektioner (och packa massa hö) så händer det inte så mycket annat. 

15/7-16 Då har jag tävlat SM/FM för första gången, och självklart var det lilla Smætla som fick äran. Vi tävlade i T2 och slutade på en sjunde plats, och har även kvalat in till SM nästa år. Jag är jättenöjd med Smætlas prestation, det var endast tredje gången vi tävlade T2. Nu har vi massor med tid att träna inför nästa gång, men just nu håller jag på att rida ner henne lite (lugna lösgörande pass endast) inför en längre vila, och hon är helt fantastisk just nu, så jag vill inte ställa henne på vila, men det förtjänar hon! Jag har ju mina andra hästar, samt några träningshästar att rida undertiden, har även plats för några fler om någon är intresserad. Har också kommit igång med lektionerna och har flera stycken i veckan. Lukka med sina tre avkommor har fått åka till min Mommo på bete, förhoppningsvis kommer de kunna stå där till september, så då har jag även ännu mer plats för fler träningshästar. 

26/6-16 Nu är jag tillbaka i Finland, så nu är jag klar med hippologen efter tre år där. Smætla visade jag på en avelsvisning i juni på Wången, vilket var väldigt roligt, däremot lyckades jag diska oss på grund av för tunga boots, 18gram för mycket, grattis till mig själv. Exteriört belönades hon åtminstone med 7,95 med bl.a. 9 för benkvalitet och 8,5 för hovar. Så nu är jag hemma en tid, och tar emot hästar för träning och även ryttare för undervisning, tills jag åker iväg någonstans igen, om jag gör det. Med mig till Finland fick jag också med mig Dögg, stoet som jag fick låna av Heléne Blom till en kurs i skolan, ska bli roligt att fortsätta utvecklas med henne. Lukka har även fölat, ett litet fuxsto efter Rödull, underbart söt där hon snubblar omkring på sina långa ben! Ásynja är namnet hon fått, Aosinja uttalas det. 

11/4-16 VFUn är över och skolan har börjat igen. Min VFU hos Gummi har varit fantastiskt rolig, har ridit hela dagarna, allt från unghästar som ska ha ryttare på ryggen för första gången, fyraåringar under vidareutbildning till hästar som ska visas i sommar. När Gummi varit hemma har vi även ridit ut tillsammans och jag har kunnat få feedback undertiden, och när han varit borta har jag haft ännu fler att rida. Smætla har jag tagit med mig flera gånger och fått hjälp med då vi har börjat titta på passen. Har även kärat ner mig i två ston, om man ändå vore rik.. och han hade velat sälja dem. Men främst om man ändå hade varit rik... Nu sista två månaderna i skolan så går jag en tävlingskurs, med i den kursen har jag Smætla som femgångshäst och så har jag fått låna ett sto av Heléne Blom till fyrgången, Dögg. Läser även didaktik nu sista tiden, och har en massa examinationer i bägge kurser. Huvva.

 
Polly från Valnegård, 6år 5g med 8,13 totalt (höjde sig sommaren -16 till 8,29)


Dagrún från Valnegård, 4år 5g - planeras visas i år (visades till 7,93 sommaren -16 som fyraåring)

14/1-16 Jag har varit hem till Finland en sväng, åkte hem till nyår och stannade nästan två veckor. Har slappat, gosat med hästarna och fixade lite nödvändigheter kring dem (verka, vaccinera, raspa osv) samt hållit lektioner. Var jätteroligt att få se mina små tjejer, de är så olik varandra. Leiftra är så känslig, medan Berglind är en riktig tuffing. Båda är dock lyhörda och väldigt trevliga. Lukka fick jobba tre gånger också, bara aktivera huvudet lite i tio minuter var, vilket verkade uppskattat. Trooor även att jag kände bebis sparka, åh! Bara fem månader kvar ungefär! Under de fem månaderna ska jag nu först ha praktik, som jag kommer ha hos Gummi i tio veckor, under den perioden kommer jag även göra ett temaarbete som går ut på att plocka fram passen hos Smætla, jag har endast lagt henne ca 6-7ggr totalt (fördelat på 2,5 år), så kommer nu ta med henne till Gummi några ggr och få hjälp av honom, hur bra är inte det då? Kommer även i helgen få en flott tioårig valack på träning fram till april. Därefter kickar tävlingskursen och det sista i skolan igång, och sen är jag klar med hippologen! Då har jag gått här i tre år, och bott i Jämtland i sju år. Börjar bli dags för ett nytt ställe nu ju, eller hur? 

  
Leiftra & Berglind

21/12-15 Snart är julen här, och jag har "gått på lov" (har massa plugg ändå). Hade examinationsvecka förra veckan, riktigt intensivt. Smætla hade jag på en utav examinationerna där jag skrivit ett kürprogram som innehöll lite allt möjligt, även gjort ett töltprov på en relativt okänd häst, hållit ett föredrag i en halvtimme om hästens utbildning i tölt från unghäst till vuxen tävlingshäst och haft en muntlig syntes om Lords träningsperiod. Godkänd i alla examinationer. Har även tävlat en gång till med Lord, det gick helt okej, både prestations och poängmässigt. Fick bättre poäng och känsla i V5, däremot lite sämre i T8 (5,65). Även Smætla har fått tävla en gång i en V5a, där vi fick personbästa på 5,25, slutade på femte plats och fick även feather price! Ett pris man får för god och harmonisk ridning, otroligt roligt att få faktiskt. Hon har varit så otroligt duktig, så nu rids hon ner lite innan vintervilan. Smári jobbas som vanligt, Knatteskolan är slut för den här säsongen, men jag håller fortfarande lite privatlektioner. Jag kommer inte åka hem över jul, utan planerar göra det under början av året istället. 

9/11-15 Jag o. Lord har tävlingsdebuterat under helgen, han uppförde sig så otroligt bra! Att kunna skritta runt på långa tyglar under uppvärmningen bland alla andra som galopperade och töltade omkring hade jag bara kunnat drömma om tidigare. I T8 ledde vi med 5,8 och vann sedan med 6,5 när jag började rida lite mer. Så vi har även fått vår första rosett, en blågul! Jag har honom även som träningshäst i en kurs i skolan, så lite nu och då rider vi för Gummi o. Vignir. Han har utvecklats mycket under de här månaderna, både i ridningen och hanteringen. Jag har även Smári & Smætla med mig som träningen fortsätter med, Smætla har även hon utvecklats en del den sista månaden. Vi har haft ett passblock i skolan, där vi ridit pass ur startboxar, vilket har varit helt otroligt roligt! Jag måste skaffa mig en passhäst alltså...! 


Under en Viggilektion 4/11


Divan visar stolt upp sin rosett

15/8-15 Snart är sommaren över och sista året på hippologen börjar. Under sommaren har jag tagit emot några unghästar för inridning och vidareutbildning samt hållit privatlektioner, har även åkt iväg till ett par hästar som behövt lite extra arbete från marken. Lukka har fölat, ett brunt stoföl med stjärn, social och tuff, lovande gångarter med väldigt mycket tölt, hon fick namnet Berglind och är efter första klass femgångshingsten Glettingur frá Steinnesi. Lukka är betäckt igen, och konstaterat dräktig med Rödull frá Holtsmula. Träningen med Smári, Smætla o. Lord går framåt. Och annat än det har det väl inte hänt så mycket. Om ungefär en vecka så åker de två sista unghästarna hem och jag tillbaka till Sverige. Under det sista året får man välja mellan två block, och jag valde instruktörs-blocket som jag hoppas skall ge mig mycket. 

4/6-15 Jag har examinerats som C-tränare och B-instruktör! Under min VFU hos Heléne Blom gjorde jag även ett unghästprov, under sex (och en halv) veckor så red jag in tre stycken unghästar som jag sedan examinerades med, och klarade provet med fina poäng! Huj, jag var verkligen supernervös. Måste träna mina nerver tror jag... Men, klart godkänd är jag! En vecka senare gjorde jag även min sista examination inför B-instruktör så nu får jag även titulera mig som det. Fantastiskt! Två av mina livsmål är nu uppfyllda! Då är det dags för de följande då! Bara att försöka beta av listan, haha.
Jag har lärt mig väldigt mycket hos Heléne och stortrivdes verkligen där, synd man inte kan bo i ett mejeri resten av livet. Hade definitivt kunnat stanna där längre! Nu har jag i varje fall åkt hem till Finland över sommaren, och i höst börjar det sista året på Hippologen! 
De två superfina stona jag hade på c-tränarprovet, valacken var redan borta på bete. 

30/4-15 Unghästarna är inridna och examinerade sedan länge, fick väldigt bra betyg på alla moment (ridning, longering, arbete från marken och handhästridning) med bägge hästar. Ägarna verkade väldigt nöjda, och jag fick även höra att "De är inte unghästar längre, utan riktiga ridhästar nu" och det var ju jätteroligt att höra, fick mkt beröm för dem. Just nu är jag även på VFU ("praktik") hos Heléne Blom på Västerboda, har varit tre veckor och har ungefär fem kvar. Trivs superbra, tränar hästar och gör vanligt stalljobb. Sedan skall jag tillbaka upp till Jämtland för en vecka innan jag åker hem till Finland över sommaren. 

17/2-15 Tiden bara rusar förbi. I januari åkte jag hem en vecka för att kunna hälsa på mina hästar, Leiftra har avvänjts, och växt! Oj vad hon har ändrat! Hann åka och hälsa på henne o. Lukka en dag, Smári red jag hela veckan. Höll ridlektioner och träffade släkten. Har nu via skolan fått två unghästar, två fina ston, som skall ridas in under några veckor, om tre och fem veckor har vi examinationer i det. Så är fullt ös med dem och övriga hästar.

30/12-14 
Snart är det här året över, saker som händer hela tiden. Hade sista veckan innan "lovet" ett flertal examinationer, två med Menja som varit min träningshäst under ca 6v, ett som träningshäst och sedan ett töltprov dagen efter. Med stark ångest och stor nervositet (som vanligt alltså) så överlevde jag bägge proven och fick även bra betyg på dem, kanske tom väldigt bra? Ett föredrag om galopp höll jag också och även det klarade jag. Red lektion för Vignir på Menja den här gången, var lika bra som vanligt. Hade tyvärr inte möjlighet att ta Smætla med mig, tråkigt nog, då hon sista månaderna bara gått från klarhet till klarhet, blir hela tiden bättre, är nästan som en helt annan häst. Ja, och den grejen jag pratade om förra gången har nu hänt; jag har nämligen fått upp Lord, en åttaårig femgångshingst som jag skall träna och tävla kommande säsong! En rolig utmaning!

18/10-14 Tillbaka i Sverige igen, sedan början av september. Har Smætla med mig i år igen, vi har tävlat ett par gånger och skall nästa vecka rida ett par lektioner för Vignir via skolan, ett år sedan sist. Vi står hos Gummi igen, där jag igen har hand om knatteskolan. Förutom det händer inte så mycket speciellt, tränar lite hästar och går i skolan, pluggar, ignorerar behovet av mat och bara, ja, det rullar på helt enkelt. Har lite större planer på gång, men än är det en liten tid tills de går i lås, förhoppningsvis inte alltför länge. *excited

30/6-14 
Nu är hon här! Min första egna uppfödning, Leiftra frá Träskbäck, ett litet fuxsto född för fem dagar sedan efter min egen fina Lukka och första klass fyrgångshingsten Óskar frá Eilifðskógi. Leiftra betyder lysande, glänsande och blixt, vilket passar bra efter åskovädret dagen innan. Allt gick bra, jag kom ut strax efter fölningen, då stod hon redan på benen. Lite försiktig är hon, men kommer fram och hälsar när man är i hagen efter en liten stund och nosar försiktigt. Och Lukka är en supermamma, märks hon haft föl tidigare. 

6/6-14 Nu är jag hemma i Finland igen sedan i onsdag morgon, efter en alltför lång resa, men Smætla har skött sig så otroligt bra under hela resan. Mindre komplicerad häst får man leta efter! Lukka är rund och fin om magen och jag besviken över att inte känna några sparkar, haha. Smári skall sättas igång och snart fortsätter träningen av Smætla, hon ska bara få landa lite först efter den långa resan. 

Jag har även fått mitt omdöme för unghästen som jag tränat under våren, fick ett jättefint femgångssto efter första klass föräldrar, Dagga. På examinationen fick jag i varje fall över medel och klart/tydligt över medel på alla delar, utom en, där man lyfter hovarna, fick bara medel där. Men det var klantigt av mig, man skall lyfta dem på "unghästsättet" och jag hade inte riktigt satt mig in i exakt hur det går till, handplacering som var fel och så. Men annars fick jag kommentarer som "Bra kontakt och kontroll, hästen är i fysisk och psykisk balans, orädd, uppmärksam med bra lydighet och respekt." En utav examinatorerna red henne också, och när hon hoppade av så sa hon att hon skulle vara glad/nöjd om hon fick tillbaka sin unghäst så här från en inridning. Tolkar jag som ett bra betyg.  


Läckra Dagga

 

28/3-14 Full rulle här än, t.o.m. på min bil! (Ett halleluja på det) Och alla examinationer är över för den här gången, passen och ridledare blev jag godkänd på (IG eller G kunde man få). Har haft träningshästexamination där de tyckte jag hade en bra visning, samt att jag uppnått alla målen, så fick mkt bra kritik där. Har även haft ett ridprov med huvudfokus på tölt (tyckte 50/50 nästan mellan tölt och trav, men okej) på en häst jag endast ridit fyra gånger innan, men det gick bra och jag fick 5 på det! (U, 3, 4, 5) Så jag är nöjd.
Förra helgen tävlade även Smætla för första gången, och jag är så stolt över henne! Hon skötte sig verkligen bra, och vi ledde in i finalen, där hon sedan blev jättetrött, men vi slutade på en andra plats och fick en fin blå rosett med oss hem. Åh, hon skötte sig super!
Våra unghästar har även börjat komma nu, på måndag skall vi dela upp dem och påbörja träningen. Vi kommer få en var att rida in och sedan i slutet av perioden blir det en examination som tydligen skall vara som de till c-tränare. Det skall bli spännande, jag undrar vem jag får?


Smætla på sin tävlingsdebut

11/3-14 Tiden går fort, och allt rullar på, utom min bil som gått sönder (Man klarar sig inte utan bil här). Jag har även fått jobb, hos Gummi (Gudmundur Einarsson dvs) som ridfröken. På söndagar skall jag hålla i knattelektionerna, det är fem stycken lektioner och runt femton barn. Har hittills hållit en söndag. Även Smætla fick jobba denna söndag, hon fick vara stand in för en dag och var superduktig, jag var verkligen stolt över henne! 
Men ja, tiden går fort. Jag har gått mer än halva ettan, bara tre månader kvar och sedan har jag sommarlov. Sedan är det fölvaka som gäller! Spännande! Men nu, denna vecka och v13 så är det först examinationsvecka. Jag har haft en träningshäst sedan början av januari, som jag skall ha passexamination med imorgon för Gummi och v13 den slutliga examinationen, för att om vi nått våra mål för träningsperioden eller ej. Jag hoppas på ett ja där, känns som att det har hänt mycket under denna korta tiden ändå. 

 
Smætla på knatteskolan, faktiskt första gången hon har någon annan på ryggen än mig (förutom Vignir 5min i höstas) och hon skötte sig exemplariskt!

19/11-13 Boendeproblemet löste sig, bor i en lägenhet ca 2km från skolan. Jag har tagit Smaetla med mig, som står uppstallad hos Gummi Einarsson där jag även jobbar helger nu, och stortrivs. Smári rids av en vän ett par gånger i veckan, och Lukka går och blir tjock, då hon nu är dräktig! (Så förväntansfull!) Men med Smaetla går det stadigt framåt, har nyligen ridit för Vignir med henne där hon fick väldigt mycket beröm för sin mjukhet och ridbarhet, då var det en nöjd ryttare som svävade hem på moln. Var även första gången hon hade en annan ryttare på ryggen, så var alltså första gången för mig att se henne live, ser ju trevlig ut! Målet för henne nu blir nog att försöka komma ut på någon lättklassare i vår bara för skojs skull.

10/8-13 Har just nu fullt upp med att planera in för flytten, ska nämligen tillbaka till Jämtland, för jag kom in på hippologen! En treårig universitetsutbildning med inriktning islandshäst. Jag har inte ens någonstans att bo än och börjar om några veckor, haha. 

23/12-12 
Tillbaka i Finland igen. Har jobbat hos Berit Edvardsson under hösten, ridit in och vidareutbildat unghästar. Har även haft lyxen att få rida underbara Aron från Järsta, och även prova på Vordis lite mer! Tråkigt att vara hemma igen, men ett nödvändigt ont. Kommer under våren försöka jobba ihop lite pengar, på ett "vanligt" jobb, och så får vi se vad jag tar mig till härnäst!

17/6-12 Nu har jag tagit studenten från Dille, jag fick stipendiet Årets Islandshästelev vilket var väldigt roligt och det är nu dags för nästa kapitel av mitt liv att ta vid. Just nu är jag tillbaka i Finland, men vi får se hur länge det håller. Mina planer är ju inte att stanna kvar här, än. Jag planerar att studera vidare och jobba på lite olika stall får att få mer erfarenhet innan jag slår mig ner för gott i Finland. Då är ju planen att starta upp mitt egna stall med lite olika inriktningar. Men än är det en bit kvar! Och det finns ju så mycket att lära.

30/10-11 
Har full rulle på. Jobbar nu, fr.o.m. september egentligen, hos Berit Edvardsson, går sista året i skolan (redan!) och tränar mina hästar. Har nu även börjat rida in Smætla, och det går jättebra. Hon är en naturbegåvning. Har endast ridit henne ett fåtal gånger men rider redan ut ensam på henne och hon flyttar lite för skänkeln. Hon har även väldigt lätt för tölt, som hon visar upp med jämna mellanrum. Så, här skulle det flyta på bra om det inte vore det att jag är sjuk. Varit helt utan röst i snart en vecka, och fick i förrgår order av läkaren att vara knäpptyst en vecka till. Inte ett ord, sa han. (Lätt för han att säga...! Men jag kämpar på, med att vara tyst, haha!)

6/9-11 Nu är jag hemma efter fem fantastiska veckor på Vorsabæ 2, Island. Skall slappa o. ta igen mig i två veckor hemma i Finland innan jag åker tillbaka till Sverige och fortsätter med skolan. Hade gärna stannat hemma mer än två veckor, då jag varit utomlands 9 månader utan paus nu, men, the show must go on!

18/7-11 Har blivit lite ändringar i planerna, och istället för att vara en Tullus-bo hos Camilla o. Hjalti är jag nu en Råken-bo hemma hos Berit Edvardsson! Hennes arbetare slutade och jag hoppade in de två sista veckorna innan Island eftersom det ändå var så lugnt i Tullus just nu.

5/7-11  Lukka är igångsatt "på riktigt" nu och ska ridas fram tills jag åker till Island i slutet på juli. Sedan skall hon stå ca 7-8v innan jag är tillbaka i Sverige. Så nu lägger vi bara en mjuk grund inför fortsättningen.

095-1.jpg 

29/5-11   Ändrade planer, igen. Jag kommer att stanna i Sverige över sommaren, jag skall jobba i Tullus hos Camilla Hed o. Hjalti Gudmundsson. Sedan i augusti kommer jag flyga till Island för att praktisera på Vorsabæ 2 i fem veckor. Och sen efter det kommer jag att åka hem ett par veckor för att hämta upp mitt ungsto som det nu, äntligen, blir dags att rida in. 

Jag har även beslutit mig för att sälja min unghingst som står på Island, så den som är intresserad får gärna höra av sig! Han är tre år gammal, inte mycket hanterad men väldigt trevlig, och med bra passtam. UE. Nattfari (10 för pass) EE. Tristan (9 för pass) EEE. Orri  EEU. Blika (9 för pass)  Finns en till bild på honom under "Mina hästar"

styrmir5.jpg

Bild från 2.6.11  - 3år gammal